Lactatia atunci cand femeia nu este gravida este semnul unei afectiuni numita galactoree

0
Lactatia atunci cand femeia nu este gravida este semnul unei afectiuni numita galactoree

Lactatia este procesul prin care se produce laptele matern, ea fiind perfect normala in cazul femeilor insarcinate sau care abia au nascut. In aceste situatii, hormonii trimit semnale catre glandele mamare pentru a incepe productia de lapte necesar hranirii bebelusului.

Lactatia poate aparea insa si in cazul femeilor care nu au fost niciodata gravide si nici nu trebuie sa alapteze. Fenomenul este denumit galactoree, are mai multe cauze si se regaseste la 20% – 25% dintre femei.

Simptomele galactoreei

Cel mai frecvent simptom al galactoreei este producerea laptelui de catre unul sau chiar ambii sani, chiar daca femeia nu este gravinda si nici nu a nascut. Desi afectiunea este mai frecventa la femei, ea a fost semnalata si in cazul barbatilor si chiar al bebelusilor.

Iata si alte simptome ale galactoreei:

  • Scurgeri ocazionale ale sfarcurilor;
  • Cresterea in volum a tesutului mamar;
  • Ciclu menstrual neregulat sau chiar inexistent;
  • Pierderea sau diminuarea libidoului;
  • Greata;
  • Acnee;
  • Cresterea anormala a parului;
  • Dureri de cap;
  • Probleme cu vederea.

Cauzele galactoreei

Galactoreea are o mare varietate de cauze, uneori ele fiind greu de identificat. Pot incepe cu dezechilibrele hormonale si continua cu reactii adverse la medicamente sau diverse afectiuni. Iata cateva dintre ele:

  • Prolactina – Cea mai frecventa cauza a galactoreei este cresterea productiei hormonului numit prolactina. Cresterea cantitatii de prolactina (un hormon produs de creier) poate fi cauzata de: medicamente, probleme medicale, tumori, suprastimularea sfarcurilor.
  • Medicamentele – unele medicamente pot provoca galactoree. Acestea pot fi: antipsihotice, antidepresive, contraceptive, medicamente pentru arsuri cardiace, medicamente pentru durere, medicamente pentru tensiunea arteriala, medicamente pe baza de hormoni, etc.
  • Afectiuni medicale – Exista cateva afectiuni care genereaza galactoree, cum ar fi: problemele tiroidiene, bolile renale sau hepatice, stresul cronic, tumori sau boli ale hipotalamusului, traumatisme ale tesutului mamar, nivel crescut de estrogen(in cazul bebelusilor), etc.
  • Consumul de droguri – Utilizarea regulata a unor substante ca opinaceele, marihuana sau cocaina poate declansa lactatia fara sarcina.

Diagnosticul si tratarea galactroreei

Tratamentul galactoreei este conditionat de cauzele care au declansat-o. Medicul va pune intrebari legate de istoricul familiei si va face cateva teste pentru a stabili cauza. Totodata, diagnosticarea implica si un examen fizic al sanului.

Alte teste pot include: analiza sangelui pentru a depista nivelul hormonilor, testul de sarcina pentru a exlude sarcina drept cauza, mamografia sau ecografia pentru a verifica modificarile tesutului mamar, RMN pentru a examina creierul si a depista tumorile sau problemele cu hipofiza.

Pentru diagnosticarea galactoreei puteti apela la serviciile de ecografie mamara Cluj.

Tratamentul galactoreei

Dupa depistarea cauzelor, medicul va recomanda tratamentul adecvat. Unele masuri implica evitarea imbracamintei stranse pe corp si reducerea stimularii sfarcurilor, altele sunt supravegheate si modificate de medic (cum ar fi trecerea la un alt antidepresiv, sau administrarea unui medicament suplimentar pentru reglarea hormonilor).

Se pot administra medicamente pentru a reduce cantitatea de prolactina, unul dintre acestea fiind bromocriptina.Totodata, se recomanda stoparea administrarii antipsihotice, a drogurilor sau a opinaceelor. Daca la baza sunt o tumoare sau problemele cu glanda hipofiza, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala.

Vindecarea este de durata, productia laptelui oprindu-se chiar si dupa cateva luni de la terminarea tratamentului.