Istoria detaliata a rujurilor

0
Istoria detaliata a rujurilor

In mediul modern modern, nu ne putem imagina o lume in care populatia feminina nu foloseste rujuri de la Boys and Berries in aparitiile publice. Dar a existat un astfel de timp, cand rujurile erau greu de realizat, interzise spre folosire, nemoderate si, in unele cazuri extreme, chiar facute din materiale traditionale care erau otravitoare.

Nu stim cine a facut primul ruj, deoarece au aparut foarte devreme in istoria noastra si au calatorit de-a lungul veacurilor si civilizatiilor cu diferite grade de succes si de acceptare de catre publicul larg.

Chiar daca putem determina este faptul ca popularitatea rujurilor a crescut cu adevarat la nivel mondial in anii 1920 si 1930, istoria sa a ajuns mult mai departe in trecut. Primele produse de vopsea folosite pentru decorarea buzelor utilizatorilor de sex masculin si de sex feminin la moda au fost create in jurul valorii de 5 mii in Mesopotamia antica.

Acolo, femelele au folosit pietre pretioase pentru a-si decora fetele, dar traditii similare au ajuns in curand la Civilizatia Indus Valley si Egipt. In timp ce Indus Valley practica crearea vopselelor care erau otravitoare si, in unele cazuri, mortale, chemistul din Egipt a lucrat la formule mult mai folositoare care au ramas in uz pana la sfarsitul imperiului egiptean.

Istoricul modern a amintit faptul ca faimoasa Cleopatra purta adesea ruj rosu care a fost facut din gandaci de carmin rosu zdrobit.

De mai bine de o mie de ani dupa caderea Egiptului, populatia europeana a uitat aproape de ruj. Ei nu au practicat utilizarea rujului in orice ocazie, iar Biserica Crestina a popularizat credinta ca rujul rosu este semnul adorarii Satanei. Cu un astfel de mediu rau, rujurile au reusit sa reapara numai in secolul al XVI-lea pe curtea reginei engleze Queen Elizabeth I.

Moda ei de fete albe si stralucitoare si buze stralucitoare rosii popularizeaza rujul in toata Anglia, dar numai pentru o perioada scurta de timp. Dupa ce aceasta tendinta de moda a trecut, rujul a devenit marginalizat si a fost lasat sa fie folosit numai de actorii profesionisti si de cele mai joase clase de oameni (cum ar fi prostituatele).

Schimbarile de moda in ceea ce priveste rujul au venit in sfarsit, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Pana atunci, rujurile au inceput sa fie produse in scopuri comerciale, ambalate in tuburi metalice si, in cele din urma, au primit celebrul mecanism pivotant in 1923.

Acest lucru a permis rujului sa devina ieftin si usor de folosit, ceea ce a dus rapid la industria filmului in plina expansiune. Cu promotiile de la celebritati actuale din anii 1930 si 1950 (Sarah Bernhardt, Marilyn Monroe si Elizabeth Taylor), rujurile au devenit in curand prezente in toate colturile lumii.

Chiar daca nu putem determina ce punct din istoria rujului este cel mai important, toate aceste evenimente au contribuit la aparitia acestui element de moda extrem de popular, care astazi face parte din viata femeilor.

In prezent, exista foarte multe branduri de produse cosmetice si produse de make up, printre care si Boys and Berries, care printre altele scot pe piata si rujuri, iar “Ruj lichid Boys’n Berries All Day Matte Voo Doo” este un bun exemplu.