Cum au aparut ursitoarele?

0
Cum au aparut ursitoarele?

Tot mai multe familii tinere, atunci cand traiesc fericirea vestii ca un bebe le va schimba viata, incep inca inainte de venirea prichindelului pe lume sa se gandeasca la organizarea botezului.

Printre numeroasele alegeri pe care le au de facut fericitii parinti se pot afla si ursitoarele de botez. Aproape ca nu mai exista petrecere de botez in Bucuresti care sa nu includa si momentul ursitoarelor, pentru ca este trendy, distractiv si place tuturor.

Si totusi, divertismentul atat de modern cu echipa colorata si vesela de ursitoare Bucuresti are radacinile in vechi traditii romanesti. Generatii de bebelusi le-au primit vizita, la orase sau in cele mai indepartate sate din munti. Si generatii de parinti s-au straduit sa le gaseasca pe cele mai pricepute si mai cautate.

In trecut ursitoarele erau persoane despre care se credea cu tarie ca au puteri magice reale care nu pot fi contracarate nici de vraji, nici de rugaciuni. Erau un fel de vrajitoare sau de zane, dar specialiste numai in programat destine.

Nu erau ghicitoare care puteau anticipa ce I se va intampla copilului in viata viitoare, ci chiar cele despre care se credea ca determina traiectoria micutului prin viata si toate intamplarile viitoare majore pe care acesta ar fi urmat sa le traiasca. Oamenii aveau incredere oarba in puterile lor.

Cele mai multe ursitoare erau femei batrane si in functie de firea si de metodele lor erau clasificate in ursitoare rele si ursitoare bune. Ele erau aduse uneori de la mari distante, prin grija si pe cheltuiala parintilor sau bunicilor.

Se practica un fel de ritual magic la leaganul copilului, in cadrul caruia ursitoarele ii sopteau ce trebuie sa faca in viata si ce calitati sau defecte va avea. Se pare ca era mare concurenta si intre ursitoare, iar unele dintre ele, suparate ca nu au fost invitate, soseau nechemate si urseau copiilor destine triste si neplacute.

Tocmai pentru ca despre unele ursitoare se credea ca pot ursi negativ pruncilor, familiile erau foarte preocupate sa multumeasca deplin toate ursitoarele, sa le ofere daruri si bani chiar mai multe decat se asteptau, pentru ca nu cumva sa urseasca infuriate.

In zilele noastre, astfel de povesti despre vechiul ritual al ursitoarelor sunt considerate de mult depasite, chiar amuzante pentru cei tineri.

Si totusi, exista si in prezent voci printre oamenii instruti si specializati in chestiuni spirituale care sustin ca vorbele bune sau rele aruncate asupra cuiva vulnerabil, precum copiii, batranii sau bolnavii, ii pot influenta pe acestia cu adevarat in viitor.

In consecinta, chiar daca tinerii parinti moderni aleg sa creada sau nu in puterea usor magica a cuvintelor ursitoarei, vorbele bune adresate micutului de ursitoarele trendy de astazi cu siguranta ca nu pot atrage decat influente positive.

O echipa de ursitoare care cu siguranta sunt numai dintre zanele bune poate fi gasita si printr-o cautare online, de pilda pe paradisulpersonajelor.ro sau pe alte site-uri similare. Ursitoarele de astazi nu mai sunt bunicute ursuze, ci sunt niste doamne frumoase, vesele, blande si delicate. Cu siguranta isi vor juca rolul pozitiv cu bucurie, pentru ca ursitoarele moderne sunt, de fapt, niste actrite minunate!