Ce este termostatul de camera?

0
Ce este termostatul de camera?

Numele de termostat isi are originile in grecescul thermos care inseamna fierbinte, incalzire si statos care inseamna a mentine, a regla.

Termostatele ambient (termostatele de camera) sunt mai degraba regulatori de temperatura care au rolul de a comanda pornirea/oprirea sistemului de incalzire din locuinta.

Temperatura aerului din incapere este sesizata de catre termostat, si iar in momentul in care aceasta scade la o valoare sub cea care este reglata, atunci termostatul lasa instalatia de incalzire sa functioneze mai mult sau mai putin, iar in momentul in care temperatura aerului atinge valoarea setata stabilita, atunci termostatul actioneaza cu scopul de a inchide echipamentul de incalzire pe care il comanda.

Utilizarea optima a unui termostat ambient sau termostat de camera dupa cum mai este acesta denumit, consta in gasirea celei mai mici valori de reglaj a temperaturii la termostat, care poate oferi confortul termic dorit.

Persoanele interesate de un asemenea dispozitiv, isi pot indrepta atentia cu incredere spre Salus Controls termostate, iar acolo pot sa gaseasca mai multe tipuri de termostate ambient. Se pot gasi de exemplu termostate mecanice sau chiar si termostate electronice. Un termostat electronic este mai apreciat in clipa de fata si poate fi prevazut cu afisaj digital, sau veni si fara afisaj.

Un cronotermostat, despre care precizam ca este un termostat programabil, este un dispozitiv care se incadreaza in categoria termostatelor digitale mai complexe decat termostatele de camera standard, si sunt speciale dat fiind faptul ca ofera posibilitatea stabilirii unor temperaturi diferite in locuinta pe tot parcursul zilei.

In cazul in care de exemplu dimineata sunteti plecat la servici, puteti alege ca temperatura din casa sa fie de doar 15 grade, iar atunci cand va intoarceti acasa, puteti opta pentru o temperatura mai mare. In acest fel, veti economisi energie.

Deasemenea, trebuie mentionat faptul ca se pot gasi in clipa de fata si cronotermostate cu programare orara. In cazul in care discutam despre cele care se incadreaza in aceasta categorie, discutam despre termostate la care se stabileste un program zilnic de functionare. In ceea ce priveste acest program zilnic de functionare, este important de precizat ca acesta va fi mentinut pe parcursul intregii saptamani.

Exista deasemenea chiar si cronotermostate cu programare saptamanala, iar in cazul in care discutam despre astfel de termostate, discutam despre dispozitive speciale la care se pot stabili programe diferite de functionare in fiecare zi a saptamanii.

Termostate sau cronotermostate?

In cazul in care discutam despre situatia in care cineva sta permanent acasa, sau lipseste de acasa pentru scurte perioade de timp, atunci mai mult ca sigur este suficienta montarea unui termostat ambient (termostat de camera) neprogramabil.

In cazul in care insa discutam despre locuitorii unui imobilul care lipsesc periodic de acasa (de exemplu ziua, intre orele 8-16), atunci cu siguranta este mult mai avantajoasa montarea unui cronotermostat ambient (cronotermostat de camera).

Acestea sunt cateva detalii foarte importante pe care ar fi indicat sa le cunoasca toti cei care intentioneaza sa isi cumpere un termostat pentru acasa. Cu cat sunt cunoscute mai multe informatii, cu atat cresc sansele de a fi facuta alegerea corecta.