Cancerul de sange si simptomele lui

0
Cancerul de sange si simptomele lui

Cancerul, boala cruda care sperie pe oricine numai cand pronunta cuvantul este o boala care variaza de la o persoana la alta.

Ce este cancerul? O definitie simpla si pe intelesul tuturor ar numi cancerul o inmultire prin diviziune necontrolata a uor celule din organism care poate afecta orice organ, de la piele pana la creier.

Conform studiilor au fost identificate pana in prezent peste 200 de forme de cancer.

Corpul uman este alcatuit din miliarde de celule. Aceste celule devin canceroase si isi incep procesul de inmultire, atunci cand la nivelul ADN-ului apar diferite anomalii.

ADN-ul este cel care dicteaza celulei de cate ori sa se divida si cand trebuie sa o faca.

Principalele cauze ale cancerului sunt tutunul, alcoolul, infectiile, obezitatea, sedentarismul si un regim alimentar necorespunzator.

Simptomele existentei unui cancer nu sunt intotdeauna identifcate sau usor de prevazut.

Exista persoane care le prezinta de la primele semne ale bolii, descoperind cancerul intr-o stare incipienta siexista persoane care uneori ajung prea tarziu la medic.

Cancerele de sange se gasesc sub trei tipuri: leucemii, mieloame multiple si limfoame maligne.

De obicei, simptomele care arata prezent unui posibil cancer in sange sunt oboseala si un oarecare grad de anemie.

In prezent au fost decoperite peste 140 de forme ale cancerului de sange dar se pare ca lupta impotriva acestora incepe sa obtina tot ai multe victorii.

Leucemia, este o afectiune a celulelor albe, si poate fi acuta, cu dezvoltare agresiva sau cronica cu dezvoltare foarte lenta.

Cauza instalarii sau aparitiei leucemiei este inca necunoscuta, insa studiile arata ca aceasta apare in urma combinarii unor factori genetici cu unii factori de mediu.

Numarul leucocitelor creste peste masura si cu timpul ajung sa le inlocuiasca pe cele care isi indeplinesc anumite functii, adica hematiile si trombocitele.

Factorii de risc sunt de obicei fumatul, radiatiile ionizate, unele substante chimice cu care intra sangele in contact, sindromul Down si chiar unele tratamente de chimioterapie anterioare.

Persoanele cu istoric de leucemie in familie pot avea mari predispozitii I a dezvolta un cancer de sange.

In fazele de inceput se instaureaza o oboseala si o stare generala de de ameteala, raceli frecvente, scadere in greutate, transpiratia excesiva pe timpul noptii sau dureri de oase. Exista persoane care se invinetesc foarte repede sau in cazul in care au o rana aceasta se vindeca foarte greu.

Oricare din aceste simptome ar trebui sa te ingrijoreze si sa apelezi la un consult medical de specialitate cat de repede este posibil.

Uneori, leucemia poate fi descoperita din intamplare in cadrul unor analize de sange de rutina, inainte sa apara vreun simptom.

Limfomul isi are inceputul in sistemul limfatic si este cel mai intalnit tip de cancer de sange. Acesta este practic un grup de tumori ale celulelor sanguine care se dezvolta din limfocite.

Prezenta unor noduli, in general nedurerosi, febra sau transpiratia pot fi semne care sa anunte aparitia bolii.

Cauzele cele mai des intalnite cuprind infectii, boli autoimune sau infectii cu virusul Epstein – Barr.

Tratamentele impotriva acestuia implica sedinte de chimioterapie, terapie prin radiatii si in unele cazuri chirurgie.

Mielomul este cancerul celulelor plasmatice de la nivelul maduvei osoase, celule care produc cantitati mari de anticorpi anormali si care intrand in fluxul sanguin afecteaza unele organe si tesuturile.

In general toate tipurile de cancer de sange sunt urmarile scaderii numarului de celule sanatoase si productiei in cantitati enorme de celule anormale.

Nu orice schimbare la nivelul tesuturilor organismului poate fi cauzata de cancer, iar cancerul nu inseamna neaparat condamnare la moarte. Descoperit in faza incipienta poate fi tratat cu succes insa trebuie urmarit sa nu recidiveze.

Nu trebuie sa prezinti o afectiune sau un simptom ca sa mergi la docotor, ci trebuie sa constientizezi ca vizitele regulate la doctor pot depista unele nereleguli existente la nivelul organismului.

Corpul nostru ne transmite de fiecare data semnale in ceea ce priveste starea generala a sanatatii.

Testul de sange pot depista 8 tipuri de cancer. Hematologia oncologica, si medicul heamatolog poate trata leucemia limfocitara, o malignitate in sange, leucemia mieloida, mielomul multiplu, limfoame, trombocitopenie sau anemii de diverse.

Dupa examinarea pacientul si anamaeza, hematologul prescrie examinarile de laborator in baza carora se determina diagnosticul.

Cauti cel mai bun medic hematolog Mures? Nu ezita sa iti faci o programare la clinica CaritSanMed din Targu Mures.