Ai fantana acasa? Cum sa ai grija de familia ta

0
Ai fantana acasa? Cum sa ai grija de familia ta

Lipsa aductiunilor de apa potabila continua sa reprezinta o problema reala pentru localitatile din mediul rural romanesc. Astfel, in ciuda investitiilor masive anuntate de autoritati in ultima perioada, oamenii continua sa consume apa din fantani, considerata, deocamdata, cea mai ieftina si la indemana resursa pentru acest lichid vital.

Apa din fantani ramane, astfel, preferata chiar si in gospodarile in care exista racorduri la reteaua de apa si canalizare, date fiind costurile pe care nu toti locuitorii din mediul rural si le permit. Din obisnuinta sau din nestiinta, satenii ignora insa pericolele care se ascund in fantana din fata casei.

Lungile perioade de seceta si lipsa improspatarii apei poate conduce la scaderea calitatii apei, care devine tulbure si improprie pentru consum. De asemenea, concentratia de nitrati si nitriti din apa a devenit de-a dreptul alarmanta in unele localitati, acest lucru fiind favorizat atat de seceta prelungita, precum si de dejectiile animaliere care afecteaza panza freatica. Apa devine astfel contaminata, cu efect nefast pentru sanatatea populatiei.

Cei mai afectati din acest punct de vedere sunt copiii si in special bebelusii, care au nevoie de apa pentru prepararea laptelui praf. Astfel, nu putine au fost cazurile de imblnaviri severe si chiar de decese in randul bebelusilor, principala cauza fiind consumul de apa contaminata in prepararea hranei.

Prin urmare, acordarea atentiei cuvenite surselor de apa potabila ne poate salva atat sanatatea, cat si viata. Din acest punct de vedere, igienizarea cuvenita a fantanilor reprezinta o preocupare pe care ar trebui sa o aiba orice locuitor din mediul rural. Acolo unde nu vorbim despre contaminari ale apei cu substante nocive pentru organismul uman, simpla igienizare ne poate feri de intrarea in contact cu factori patogeni, microbi si bacterii. Acest lucru se poate face foarte usor, prin solutii ieftine si la indemana tuturor.

O prima solutie ar fi filtrarea apei consumate, in cazul in care avem o pompa de tip hidrofor, cu ajutorul careia aducem apa in locuinta sau la un robinet exterior. Aici, avem la dispozitie o gama variata de filtre, de la cele ieftine, la cele performante, care asigura puritatea apei si tinerea la distanta a particulelor nocive pentru organism. Mai apoi, avem la dispozitie solutiile pentru dezinfectia apei si a fantanilor, in general. Printre cele mai cunoscute operatiuni de dezinfectie se numara clorinarea apei, care duce la imbunatatirea calitati apei potabile si eliminarea riscului de imbolnavire. In acest sens, avem la dispozitie capsule de clor, in diferite concentratii si dozaje. Acestea au avantajul ca sunt efervescente, se dizolva usor, singura restrictie fiind ca apa din fantani sa nu fie consumata timp de o zi dupa efectuarea unui astfel de tratament.